Med en blomkruka och dubbelhäftande tejp inleddes den digitala omställningen

Ställ inte in, ställ om löd uppmaningen från förbundet. Men hur gör man då? Det frågade sig Stina Näslund, verksamhetsansvarig på ABF Västernorrland. Med råd och tips från bekanta och kreativa lösningar ställdes verksamheten snabbt om och helt plötsligt nådde såväl högläsningar som allsång ut till ännu fler än tidigare. I en gästblogg skriver Stina om den omtumlande omställningen de varit med om och de nya lösningarna de hittat som de hoppas ta med sig i verksamheten även efter corona.

Senast uppdaterad:

ABF Västernorrland har under 2020 ett projekt finansierat av Socialstyrelsen för att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre. I Sollefteå hade vi olika planer på vad projektet skulle innehålla. Vi skulle bland annat arrangera historiska bildvisningar från Ådalen på äldreboenden samt högläsning ur Ångermanländska författares texter på café i Sollefteå. Men knappt hade projektet startat förrän covid-19 var ett faktum och allt ställdes på ända. Äldreboendena fick besöksförbud och vår högläsare Hervor Sjödin är själv 84 år och skulle därmed hålla sig hemma. Själv tillhör jag flera riskgrupper och jag insåg snabbt att även jag borde undvika sociala kontakter.

Alla ABF:s cirklar, föreläsningar och föreningarnas årsmöten ställdes in med kort varsel. Själv satt jag tillsammans med min kollega Lena kvar i ABF:s ekande tomma lokaler och undrade vad som egentligen hade hänt? Tänk om, tänk nytt löd mantrat från ABF centralt! Hur då? svarade min hjärna uppgivet.

På Facebook såg jag någon som la ut en liten naturpromenad live och då ställde jag frågan till mina vänner: Hur sänder man live? Genast fick jag lite olika svar fulla av pepp och praktiska tips. Sen gick det i rasande fart och bara tre timmar senare var vi redo att sända live på ABF Västernorrlands Facebooksida, direkt från Hervors kök!

Med dubbelhäftande tejp klistrade vi fast min mobil på en upp- och nervänd blomkruka som fick agera stativ. Vi höll både tummarna och andan när vi tryckte igång en livesändning, men det funkade! Efteråt var både Hervor och jag helt utmattade av anspänningen. Med en liten knapptryckning gick Hervor från att läsa högt på ett café för ett tiotal besökare per gång, till att nå upp till 10 000 lyssnare varje vecka. På Hervors digitala läsningar deltar nu personer från hela Sverige, och ibland även från andra länder.

Med detta blev tillgänglighet inte bara ord, utan ett faktum. Personer som av olika skäl tidigare inte kunde ta sig till caféet kunde nu sitta trygga hemma i sina kök och ta del av högläsningen. Succén med Hervors digitala högläsning gav blodad tand och vi fortsatte digitalisera vår verksamhet. Vårt nästa projekt blev Allsång med Klas Norberg varje fredag på Facebook live. Och allsång på distans har visat sig ha särskilda fördelar som vi inte hade väntat oss, för här kan man ta i och sjunga så högt och falskt man vill hemma utan att någon annan kan höra. Allsången har blivit en glädje och energikick på en mängd äldreboenden och även i vanliga hushåll. Deltagarna skriver kommentarer med önskelåtar som Klas besvarar live. Den direkta kommunikationen uppskattas stort av många.

Ytterligare ett återkommande inslag är programpunkten Omställning för alla varje onsdag klockan 14. Då visar och berättar David Bennett om kompostering och odling samtidigt som han talar med deltagarna om den inre och yttre omställning som planeten kräver för hållbarhet.

För oss inom folkbildningen har omställningen som kommit av corona varit omtumlande. Innan pandemin var en stor poäng med vår verksamhet att ABF fanns lokalt i varje kommun i landet och en central del i verksamheten var att den utgick ifrån mötet live mellan deltagare som lär av varandra.

Att stärka och utveckla demokratin genom bildande möten där vi lär av varandra sker nu plötsligt digitalt. Det går aldrig att helt ersätta ett möte i verkliga livet där man dricker en kopp kaffe och ser varandra i ögonen vid samtalen, men den digitala omställningen som sker nu kompletterar och tillför en ny dimension till folkbildningen på ett sätt vi aldrig tidigare tänkt oss. Nu lär vi oss Teams, Zoom, OBS, Easymeet och allt vad de olika digitala kommunikationsvägarna heter i ett rasande tempo för att kunna nå ut till föreningar och cirkeldeltagare för att fortsätta bilda oss tillsammans. Men det finns fortfarande många som vi har svårt att nå digitalt, därför har vi nu börjat planera att testa studiecirklar via telefon. Vi ställer inte in, vi ställer om!

Nu blickar jag fram emot när pandemin är över och Hervor tryggt kan bänka sig i en skön fåtölj på Café Petter i Sollefteå igen. Då kommer inte bara de tio cafébesökarna att kunna lyssna till Hervor – då sänder vi samtidigt live också!

/Stina Näslund, verksamhetsansvarig på ABF Västernorrland