[Error: Unable to find the property named 'MainTitle'.]

#folkbildning

Bloggen #folkbildning drivs av Folkbildningsrådet, med syftet att lyfta och analysera frågor av relevans för folkbildningen.

 • Året på folkhögskola blev min andra chans

  18 november 2020

  "Jag förstod att jag kunde lära mig saker." Så beskriver författaren Po Tidholm året på folkhögskola. I ett blogginlägg resonerar han kring folkhögskolans viktiga funktion i samhället för att fånga upp alla de som behöver den där avgörande andra chansen i livet.

  Läs mer
 • Det livslånga lärandet utanför våra gränser

  16 oktober 2020

  Värdet av vuxenutbildning är obestridligt, men trots det hamnar det ofta i skymundan internationellt. Det skriver Cecilia Palm i ett blogginlägg där hon resonerar kring det viktiga uppdraget att lyfta folkbildning på agendan och belysa vikten av bildning för att vi ska kunna nå målen i Agenda 2030.

  Läs mer
 • Idén med det fria är att det ska vara fritt

  28 september 2020

  Folkhögskolan har en viktig roll för att erbjuda möjligheter och alternativa vägar för många unga. Men vi måste värna folkbildningens frihet och frivillighet för att bevara det unika i folkhögskolans arbetssätt. Det skriver Conny Brännberg, (KD) ordförande Kulturnämnden Västra Götalandsregionen, i sin gästblogg.

  Läs mer
 • Vi folkbildare måste återerövra det radikala i vårt uppdrag för att möta dagens stora samhällsutmaningar

  22 juni 2020

  Folkbildningen har aldrig varit viktigare än nu när klyftor och polarisering ökar. Men genom att erövra det radikala i folkbildningens historia och uppdrag kan vi möta dagens kriser och samhällsutmaningar och fortsätta förändra världen till det bättre, skriver Sofia Walan på studieförbundet Bilda i en gästblogg hos Folkbildningsrådet.

  Läs mer
 • Med en blomkruka och dubbelhäftande tejp inleddes den digitala omställningen

  19 maj 2020

  Ställ inte in, ställ om löd uppmaningen från förbundet. Men hur gör man då? Det frågade sig Stina Näslund, verksamhetsansvarig på ABF Västernorrland. Med råd och tips från bekanta och kreativa lösningar ställdes verksamheten snabbt om och helt plötsligt nådde såväl högläsningar som allsång ut till ännu fler än tidigare. I en gästblogg skriver Stina om den omtumlande omställningen de varit med om och de nya lösningarna de hittat som de hoppas ta med sig i verksamheten även efter corona.

  Läs mer
 • Folkbildningen är en kraftfull resurs och experimentverkstad i arbetet med Agenda 2030

  Agenda203020 april 2020

  Folkbildningen är en viktig resurs i arbetet med Agenda 2030 med sin förmåga att snabbt ställa om för att möta nya behov i samhället. Folkhögskolor och studieförbund tar sig an en mängd olika utmaningar för att bidra till att lösa flera av agendans mål. Men folkbildningens frihet och särart måste värnas för att inte begränsa framväxten av nya kreativa lösningar. Det skriver Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner i ett blogginlägg.

  Läs mer
 • Strömbäcks folkhögskola tar hjälp av en lurvig pedagog med fyra tassar

  Folkhögskola/Asyl och etablering/FAMN6 april 2020

  Strömbäcks folkhögskola medverkar i projektet FAMN som bland annat syftar till att ta fram metoder för att nyanlända ska fullfölja sina studier på folkhögskola. En av de metoderna, som kan tyckas vara lite annorlunda men nytänkande, är att utbilda och så småningom anställa en skolhund. I sitt blogginlägg skriver folkhögskolläraren Anna Valbäck om hur Tjorven sprider glädje och trygghet på skolan och hjälper deltagare till studiero.

  Läs mer