[Error: Unable to find the property named 'MainTitle'.]

#folkbildning

Bloggen #folkbildning drivs av Folkbildningsrådet, med syftet att lyfta och analysera frågor av relevans för folkbildningen.

 • Vem vet vad ett år på folkhögskola kan leda till?

  3 maj 2021

  Efter gymnasiet fick jag chansen att fördjupa mig i mitt stora intresse, dans. Det året på folkhögskola var inte bara utbildning för mig, utan det var starten på en bildningsresa som jag då inte visste hur betydelsefull den skulle bli. Det ledde till att jag senare kunde livnära mig på just dansen, få jobba med fantastiska ungdomar i gymnasiesärskolan och vidare till att idag som riksdagsledamot politiskt driva just dessa frågor, kultur, folkbildning och särskola. Men hade jag kunnat göra...

  Läs mer
 • Hur kan vi tillsammans arbeta för att öka mångfalden på folkhögskolans estetiska kurser?

  16 april 2021

  Hur kan folkbildningen bedriva ett aktivt arbete för att erbjuda en bredare kulturverksamhet som når ut till en större mångfald människor? Det resonerar folkhögskolläraren och rapportförfattaren Katja Timgren om i ett blogginlägg. I inlägget lyfter Katja goda exempel och lärdomar från arbetet med en rapport om mångfald i folkbildningens kulturverksamheter.

  Läs mer
 • Att plugga på folkhögskola under coronapandemin

  11 mars 2021

  Folkhögskolans innovationskraft är en tillgång under coronapandemin, när nya verktyg och metoder testas. Samtidigt har de grupper som behöver folkhögskolans pedagogik med stöd och motivation drabbats allra mest av att distansstudier blev normen. Författaren och frilansskribenten Thor Rutgersson har precis avslutat en studie om deltagarnas upplevelser under pandemin. I ett blogginlägg delar han med sig av sina tankar och reflektioner.

  Läs mer
 • ”Sms är väldigt piffigt och sparar mycket tid”

  17 februari 2021

  Många äldre lever i ett digitalt utanförskap, och det kan vara svårt att hänga med när samhället digitaliseras i allt högre takt. Genom sin medverkan i UR-programmet Seniorsurfarna har Carl Jan Granqvist gått från att aldrig ha googlat till att utan problem svara på mejl i telefonen. Att lära sig tillsammans med andra har varit en stor framgång, berättar han i ett blogginlägg hos Folkbildningsrådet.

  Läs mer
 • Folkbildande lokaljournalistik stärker invånarnas röster

  4 februari 2021

  Nyhetsbyrån Järva är ett lokalt initiativ som vill bidra till en nyhetsrapportering av och för orten, istället för om. Nyhetsbyrån växte fram för att motverka den skeva bild som media presenterade av Järva. I ett blogginlägg skriver redaktören Anna Nygård om hur lokaljournalistiken är folkbildande och hur den kan bidra till förändring och utveckling av området.

  Läs mer
 • Studieförbunden bedriver livsviktigt arbete på funktionsrättsområdet

  20 januari 2021

  I studieförbundens verksamhet är det centralt att deltagarna lär sig det de själva vill på sina egna villkor. För många personer med funktionsnedsättning erbjuder studieförbund möjligheter till livslångt lärande, personlig utveckling och social samvaro. Kjell Stjernholm samordnar detta arbete på Studieförbundet Vuxenskolan, läs hans gästblogg om deras arbete och hur viktigt det är att samhället tar ansvar för en bredare tillgänglighet och inkludering.

  Läs mer
 • Året på folkhögskola blev min andra chans

  18 november 2020

  "Jag förstod att jag kunde lära mig saker." Så beskriver författaren Po Tidholm året på folkhögskola. I ett blogginlägg resonerar han kring folkhögskolans viktiga funktion i samhället för att fånga upp alla de som behöver den där avgörande andra chansen i livet.

  Läs mer