[Error: Unable to find the property named 'MainTitle'.]

#folkbildning

Bloggen #folkbildning drivs av Folkbildningsrådet, med syftet att lyfta och analysera frågor av relevans för folkbildningen.

 • Folkbildning är vägen till klimatomställningen

  Studieförbund9 juli 2021Porträtt Kristina Persson

  Satsa en miljard på att folkbilda om klimatet. Genom folkbildning kan man bygga kunskap om klimatkrisen och mobilisera engagemang för att motverka den drastiska globala uppvärmningen som vi står inför, det skriver Kristina Persson från tankesmedjan Global Utmaning i ett blogginlägg.

  Läs mer
 • Orten är inget problem. Orten är en lösning!

  Studieförbund/Asyl och etablering/Demokrati10 juni 2021Porträtt Haris Agic

  Varför söker vi ständigt enkla svar på komplexa frågor? Och hur tar vi vara på potentialen och förändringsviljan som finns i våra förorter? Det är frågor som Haris Agic utforskar i ett blogginlägg om ortenrörelsen och folkbildningen som verktyg för att möta stora samhällsutmaningar.

  Läs mer
 • Vem vet vad ett år på folkhögskola kan leda till?

  Folkbildningspolitik/Folkhögskola/Kultur/Mänskliga rättigheter/Funktionshinderfrågor3 maj 2021Porträtt Per Lodenius

  Efter gymnasiet fick jag chansen att fördjupa mig i mitt stora intresse, dans. Det året på folkhögskola var inte bara utbildning för mig, utan det var starten på en bildningsresa som jag då inte visste hur betydelsefull den skulle bli. Det ledde till att jag senare kunde livnära mig på just dansen, få jobba med fantastiska ungdomar i gymnasiesärskolan och vidare till att idag som riksdagsledamot politiskt driva just dessa frågor, kultur, folkbildning och särskola. Men hade jag kunnat göra...

  Läs mer
 • Hur kan vi tillsammans arbeta för att öka mångfalden på folkhögskolans estetiska kurser?

  16 april 2021

  Hur kan folkbildningen bedriva ett aktivt arbete för att erbjuda en bredare kulturverksamhet som når ut till en större mångfald människor? Det resonerar folkhögskolläraren och rapportförfattaren Katja Timgren om i ett blogginlägg. I inlägget lyfter Katja goda exempel och lärdomar från arbetet med en rapport om mångfald i folkbildningens kulturverksamheter.

  Läs mer
 • Att plugga på folkhögskola under coronapandemin

  11 mars 2021

  Folkhögskolans innovationskraft är en tillgång under coronapandemin, när nya verktyg och metoder testas. Samtidigt har de grupper som behöver folkhögskolans pedagogik med stöd och motivation drabbats allra mest av att distansstudier blev normen. Författaren och frilansskribenten Thor Rutgersson har precis avslutat en studie om deltagarnas upplevelser under pandemin. I ett blogginlägg delar han med sig av sina tankar och reflektioner.

  Läs mer
 • ”Sms är väldigt piffigt och sparar mycket tid”

  17 februari 2021

  Många äldre lever i ett digitalt utanförskap, och det kan vara svårt att hänga med när samhället digitaliseras i allt högre takt. Genom sin medverkan i UR-programmet Seniorsurfarna har Carl Jan Granqvist gått från att aldrig ha googlat till att utan problem svara på mejl i telefonen. Att lära sig tillsammans med andra har varit en stor framgång, berättar han i ett blogginlägg hos Folkbildningsrådet.

  Läs mer
 • Folkbildande lokaljournalistik stärker invånarnas röster

  4 februari 2021

  Nyhetsbyrån Järva är ett lokalt initiativ som vill bidra till en nyhetsrapportering av och för orten, istället för om. Nyhetsbyrån växte fram för att motverka den skeva bild som media presenterade av Järva. I ett blogginlägg skriver redaktören Anna Nygård om hur lokaljournalistiken är folkbildande och hur den kan bidra till förändring och utveckling av området.

  Läs mer