[Error: Unable to find the property named 'MainTitle'.]

#folkbildning

Bloggen #folkbildning drivs av Folkbildningsrådet, med syftet att lyfta och analysera frågor av relevans för folkbildningen.

 • Folkbildningen och hoten mot demokratin

  Publicerad 12 december 2019

  Det bästa testet för hur en demokrati mår är att lyssna till hur samhället behandlar sina minoriteter. Det skriver Lena Posner-Körösi, ordförande för den judiska folkhögskolan Paideia och demokratiambassadör. I sitt blogginlägg utforskar hon viktiga möten över gränser och folkbildningens avgörande roll för att värna vår demokrati. I folkbildningen kan vi mötas både i våra likheter och olikheter.

  Läs mer
 • Folkbildning växer fram på odlingslotterna i orten

  Publicerad 21 november 2019

  I koloniområden i Stockholms förorter utmanas odlingens gränser, kunskaper byts och människor möts och inspireras av varandra. Orten Odlar är ett folkbildningsprojekt som både vill inspirera till odling, men också lyfta fram samhällsintresset med kolonilotter. I sitt blogginlägg skriver en av initiativtagarna till projektet, Katja Jassey, om allt lärande som sker på lotterna och om vikten av att den organiserade folkbildningen möter upp med stöd.

  Läs mer
 • Världens mysterier

  Publicerad 6 november 2019

  Att gå på folkhögskola förändrade hela mitt liv, det skriver Emil Jensen i gästblogg hos Folkbildningsrådet. Emil Jensen är en prisad musiker, poet och författare. I sitt gästinlägg skriver han om värdet av folkbildning utan en hake, utan krav på motprestation. Om att få utrymmet att lägga all kraft, tid, lust och kärlek på själva skapandet.

  Läs mer
 • Orten myllrar av folkbildning och organisering

  Publicerad 4 oktober 2019

  I förorten finns en mängd lokalt förankrade folkbildningsinitiativ och demokratifrämjande rörelser, något som vittnar om ett behov av att stärka sig själv och kollektivet. Orten myllrar av en ny generation unga medborgare som söker kunskap och bildning men som hamnar i skymundan i medierapporteringen till förmån för kriminalitet och arbetslöshet. Det skriver journalisten och författaren Duraid Al-Khamisi i sin gästblogg om folkbildning i orten.

  Läs mer
 • Kan podcasts vara folkbildande?

  Publicerad 16 september 2019

  Folkbildning sker i mötet mellan människor, i samtal där kunskap uppstår och växter, hävdar Thor Rutgersson. Thor är författare och programledare för podcasten "Allt vi inte pratar om", i sin gästblogg resonerar han kring om, och i så fall när och hur, en podcast kan vara folkbildande.

  Läs mer
 • Folkbildningens roll för det kulturella uppvaknandet

  Publicerad 13 augusti 2019

  Folkbildning är landets största kulturarena. Genom folkbildningen får deltagare kunskap och nya perspektiv och de bjuds in till kreativitet och eget skapande. För Gunnar Ardelius, verksamhetschef på Ideell kulturallians var det folkhögskolan och den kreativa processen med andra deltagare som äntligen förlöste skrivprocessen. ”Folkbildningen gav mig en plats i världen där jag kunde växa som skrivande och läsande människa”, berättar Gunnar i sin gästblogg som kan läsas nedan.

  Läs mer
 • Folkets hus viktiga mötesplatser för bildning i hela landet

  Publicerad 18 juni 2019

  I en tid när segregrationen ökar är samverkan viktig för att skapa medborgardrivna, demokratiska mötesplatser. Samarbetet med studieförbund är nästan lika gammalt som de äldsta husen, skriver Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker i ett blogginlägg om hur folkbildningen och Folkets Hus-rörelsen kan och bör fortsätta jobba tillsammans för att nå ut i hela landet.

  Läs mer