[Error: Unable to find the property named 'MainTitle'.]

#folkbildning

Bloggen #folkbildning drivs av Folkbildningsrådet, med syftet att lyfta och analysera frågor av relevans för folkbildningen.

 • Coronakrisen visar hur studiecirklar gör skillnad

  20 mars 2020

  Herman Geijer på ABF har länge lett studiecirklar i prepping och överlevnad. Idag, i och med Coronakrisen, skulle hela Sverige behöva just den kunskapen som delas i den typen av cirklar menar han. Det har ofta ifrågasatts om skattemedel verkligen ska gå till att diskutera hur man kan överleva till exempel en zombieapokalyps, men Hermans poäng är att om du är förberedd för det allra värsta tänkbara scenariot så klarar du alla typer av katastrofer. Det viktigaste av allt är att bygga nätverk...

  Läs mer
 • Jag vill ’tagga’ livet – graffiti för seniorer

  Livslångt lärande/Folkhögskola/Kultur3 februari 2020

  I folkbildningen sker ständiga möten över gränser. Att utmanas och testa nytt är en är en viktig del i det livslånga lärandet. Folkhögskolekursen ”graffiti för seniorer” är ett typexempel på hur ett oväntat möte mellan deltagare och ämne bidrar till just detta. "Det är något med kombinationen av en ungdomlig subkultur och seniora deltagare som framstår som en kontrast, som en motsättning" skriver Cecilia Bjursell, professor i livslångt lärande, om sin studie av kursen.

  Läs mer
 • Folkbildningen och hoten mot demokratin

  12 december 2019

  Det bästa testet för hur en demokrati mår är att lyssna till hur samhället behandlar sina minoriteter. Det skriver Lena Posner-Körösi, ordförande för den judiska folkhögskolan Paideia och demokratiambassadör. I sitt blogginlägg utforskar hon viktiga möten över gränser och folkbildningens avgörande roll för att värna vår demokrati. I folkbildningen kan vi mötas både i våra likheter och olikheter.

  Läs mer
 • Folkbildning växer fram på odlingslotterna i orten

  21 november 2019

  I koloniområden i Stockholms förorter utmanas odlingens gränser, kunskaper byts och människor möts och inspireras av varandra. Orten Odlar är ett folkbildningsprojekt som både vill inspirera till odling, men också lyfta fram samhällsintresset med kolonilotter. I sitt blogginlägg skriver en av initiativtagarna till projektet, Katja Jassey, om allt lärande som sker på lotterna och om vikten av att den organiserade folkbildningen möter upp med stöd.

  Läs mer
 • Världens mysterier

  6 november 2019

  Att gå på folkhögskola förändrade hela mitt liv, det skriver Emil Jensen i gästblogg hos Folkbildningsrådet. Emil Jensen är en prisad musiker, poet och författare. I sitt gästinlägg skriver han om värdet av folkbildning utan en hake, utan krav på motprestation. Om att få utrymmet att lägga all kraft, tid, lust och kärlek på själva skapandet.

  Läs mer
 • Orten myllrar av folkbildning och organisering

  4 oktober 2019

  I förorten finns en mängd lokalt förankrade folkbildningsinitiativ och demokratifrämjande rörelser, något som vittnar om ett behov av att stärka sig själv och kollektivet. Orten myllrar av en ny generation unga medborgare som söker kunskap och bildning men som hamnar i skymundan i medierapporteringen till förmån för kriminalitet och arbetslöshet. Det skriver journalisten och författaren Duraid Al-Khamisi i sin gästblogg om folkbildning i orten.

  Läs mer
 • Kan podcasts vara folkbildande?

  16 september 2019

  Folkbildning sker i mötet mellan människor, i samtal där kunskap uppstår och växter, hävdar Thor Rutgersson. Thor är författare och programledare för podcasten "Allt vi inte pratar om", i sin gästblogg resonerar han kring om, och i så fall när och hur, en podcast kan vara folkbildande.

  Läs mer