KlickIT – konsten att hitta luft mellan bokstäverna

Publicerad: 2012-05-14

Datorer, det kan väl alla! Knappast, men vem vågar erkänna att man inte hängt med i utvecklingen? KlickIT i Jönköpings län går till attack för att minska den digitala klyftan.

Allt är enkelt för den som kan. Som att hantera en datormus. Lätt för den som
är van, en mardröm för nybörjaren. Med pilen som far hit och dit på skärmen, musmattan som är för liten och musknappen som ska tryckas ner vid precis rätt tillfälle.

Nu sitter de i alla fall här med musen i handen och tittar rakt in i släckta datorskärmar. Fem kvinnor och en man som har bestämt sig för att ge datorn en chans. Samlade i ett hörn av biblioteket i Bredaryd, ett litet samhälle med knappt 3 000 invånare ett par mil väster om Värnamo.

Alla är över femtio, flera pensionärer. Det är första träffen och när cirkelledaren Tommy Carlsson frågar om deltagarnas tidigare erfarenheter av datorer är svaren samstämmiga:
– Jag börjar från noll.
– Kan ingenting.
– Samma här.

Men redan efter första lektionen har alla öppnat ett Word-dokument och skrivit ”Nu är vi på gång!” – med stor bokstav och till och med ett utropstecken. Alla andas ut och slappnar av.

– Allt finns ju på nätet idag, försäkringskassan, bankerna, arbetsförmedlingen… Det är svårt för den som inte är uppkopplad. Det får även ekonomiska konsekvenser. Dessutom betalar folk för bredband via hyran, även de som inte har datorer, säger Gabriella Sjöberg på ABF i Värnamo, projektledare för KlickIT.

I KlickIT erbjuds gratis nybörjarcirklar i två varianter, en om grundläggande
datoranvändning och en om internet. Varje cirkel omfattar nio timmar. Hittills har drygt 600 personer deltagit, och för många har en ny värld öppnat sig.

– Jag har mött flera som har gått från att vara anti till att bli entusiastiska. Helt
plötsligt kan de beställa tågbiljetter, mejla och fixa med bilderna från digitalkameran.

Okunskap om datorer är inget som människor skyltar öppet med. För många
känns det lite pinsamt, ett tecken på att de inte ”hängt med i utvecklingen”. Det här har KlickIT ändrat på. Här kan alla lika lite, och ingen behöver skämmas för det. För Gabriella har det blivit ännu ett tecken på vad en enkel liten studiecirkel kan betyda för människor.

– Som folkbildare har jag lärt mig att inte ta något för givet. Min egen verklighet är inte andras, och det gäller att möta människor där de befinner sig. Det kanske låter gulligt med nybörjarkurser i dator, men för mig är det en demokratifråga.

Detta är en förkortad version av en artikel publicerad i Folkbildningsrådets årsskrift 2012.