Thor förespråkar ett flexibelt lärande i folkbildningen

Publicerad: 2012-10-04

På konferensen FlexLär 2012 är Thor Rutgersson dubbelt aktuell – som medverkande i ett seminarium om sociala medier och som mottagare av Nättidningen re:flex’ pris i skrivtävlingen om framtidens folkbildning.

Framtidens folkbildning och sociala medier låter ju som två saker som går hand i hand. Och en person som gillar de båda är Thor Rutgersson, verksamhetsutvecklare på ABF. Vi träffas på ABFs förbundsexpedition i Stockholm en eftermiddag. Tid och plats har vi bestämt på Twitter, sent kvällen innan, långt efter arbetsdagens slut.

Seminariet han ska medverka i på Folkbildningsrådets konferens om flexibelt lärande handlar ironiskt nog om sociala medier och om hur man drar gränsen mellan arbete och privatliv.

- Men livet är ju så! Saker flyter ihop. Det här med sociala medier är en balansgång som varje människa och organisation måste tampas med och förhålla sig till.

Sedan april i år har Thor Rutgersson ett konto på mikrobloggen Twitter. Han har själv valt att twittra om folkbildning men säger att han lika gärna kunde ha twittrat om ett av sina andra intressen istället.

- Nu är Twitter en del av min dagliga rutin och jag får enkelt en överblick över vilka som skriver om folkbildning och vad som händer eller diskuteras inom området. Genom Twitter hittar jag ständigt intressanta människor och projekt. Saker jag annars skulle ha missat.

Thor Rutgersson har tidigare varit redaktör och skrivit om folkbildning, dess framtid och förändring. På konferensen Flexlär 2012 får han pris för sin krönika om Folkbildningen år 2020. Hur ser receptet för framtidens folkbildning ut, enligt honom?

- Framtidens ledord är tillgänglighet, ur flera olika perspektiv. Folkbildningens mötesplatser måste vara tillgängliga rent fysiskt och våra material och vår information ska fungera för alla. Vi måste vara tillgängliga för nya målgrupper och tänka på hur vi bygger långsiktiga relationer i olika bostadsområden. Och folkbildningen och våra olika verksamheter måste vara omedelbart tillgängliga via nätet – precis som vi som jobbar med folkbildning måste vara tillgängliga för frågor och kommentarer på sociala medier. Jag tycker att signalen från Folkbildningsrådet är att testa och se vilka former som växer fram.

Konferensen FlexLär 2012 är den 14 november i ABF-huset i Stockholm. Läs mer om konferensen och anmäl dig via länkarna nedan.