Ekonomiska konsekvenser och förutsättningar för studieförbunden i pandemin

Detta är delrapport H i samlingsprojektet Folkbildning i coronatider.

Senast uppdaterad:

I april 2020 startade Folkbildningsrådet samlingsprojektet Folkbildning i coronatider. Under den gemensamma rubriken samlar Folkbildningsrådet åtta olika delstudier som på olika sätt belyser studieförbundens och folkhögskolornas förutsättningar och arbete i relation till spridningen av coronaviruset i samhället.

I rapporten Ekonomiska konsekvenser och förutsättningar för studieförbunden i pandemin presenteras resultaten från delstudie H.

Åtta av tio studieförbund gör ett överskott 2020. En stor mängd inställd verksamhet har lett till stora besparingar i verksamhetsnära kostnader, såsom kostnadsersättningar och hyresersättningar. Generösa statliga bidrag har dämpat kvarvarande fasta kostnader såsom personal- och lokalkostnader. Studieförbund med stor öppen kursverksamhet i egna lokaler har drabbats hårdast. 

Nästan alla studieförbund har haft en mycket forcerad omställningstakt när det gäller att gå över till distansverksamhet. Även omställningen till digitalt hemmaarbete för personalen har varit intensiv. Omställningsarbetet har medfört nya kostnader i form av programvara och licenser samt utrustning.