Efterfrågan på svenskastudier för ukrainska flyktingar ökar markant

Deltagare i Care-verksamhet framför skolbyggnad.

Knappt ett år och fyra månader efter att kriget i Ukraina bröt ut börjar allt fler flyktingar tappa hoppet om att återvända hem. Med Care-projekt får många hjälp att starta ett nytt liv i Sverige och efterfrågan på svenskastudier har ökat markant. Malmö folkhögskola och Studiefrämjandet Sörmland driver båda satsningar riktade till målgruppen.

Folkhögskola Studieförbund Ukraina
Senast uppdaterad:

”Care Myllret” hos Malmö folkhögskola

Det är måndag förmiddag och studierna i svenska för ukrainska flyktingar är i full gång på Malmö folkhögskola. Utbildningen är en satsning inom ramen för projektet "Care Myllret", som finansieras med bidrag från svenska ESF-rådet.

De fem kvinnorna som kommit till dagens lektioner är mellan 23 och 46 år gamla. De har alla varit i Sverige ungefär i ett år. Flera av dem har sina äkta män, pojkvänner, bröder och pappor kvar i det krigshärjade Ukraina. De har kontakt med nära och kära i hemlandet varje dag och följer slaviskt med i nyhetsrapporteringen – med en konstant bävan för att just deras region blir nästa mål.

För Anastasia Osipova, som flytt till Sverige med sin 15-åriga dotter, betyder det mycket att komma till skolan varje dag.

– Att vakna upp och ha en plan för dagen, att ha rutiner och möta andra människor, det hjälper till att minska ångesten, förklarar hon. Hon beskriver det som en ”ö av stabilitet” mitt i allt kaos.

Stefan Mårtensson som är biträdande rektor På Malmö folkhögskola menar att en av de viktiga hörnstenarna i arbetet med Care-projektet är att bidra med en öppen famn där deltagarna på daglig basis kan ta del av värmen och gemenskapen som finns på skolan. 

– Vi vill vara en plats där man kan skapa relationer och hamna i ett sammanhang. De övriga kursdeltagarna är väldigt inkluderande och varje vecka anordnas språkkafé, säger han.

”Care of Folkbildningen” hos Studiefrämjandet Sörmland

Även Aleksandar Prodanovic, sektionschef på Studiefrämjandet Sörmland, ser nu hur efterfrågan på att lära sig svenska har ökat markant bland ukrainska flyktingar. 

– I början var majoriteten av flyktingarna tveksamma till att lära sig svenska, de var inställda på att de snart skulle få flytta hem till sitt älskade land. Men nu har det skett ett skifte, fler och fler vill lära sig svenska och hitta jobb och försörja sig själva. De har insett att kriget inte verkar ta slut och vill skaffa sig ett liv här, säger han. 

Studiefrämjandet Sörmland deltar i projektet "Care of Folkbildningen", där 39 folkhögskolor och 7 studieförbund medverkar tillsammans med Folkbildningsrådet, som är projektägare.  

Aleksandar förklarar att de har ”mer än fullt” på alla sina kurser och att det är flera som redan har fått jobb. Mycket tack vare eget driv och engagemang. Samtidigt ger han en eloge till personalen som arbetar med projektet, vilket pågår fram till september. 

– Vi behöver jobba intensivt. Vi har förhandlat med de anställda och de kommer inte ha någon semester under sommaren, förklarar han.

Efterfrågan ökar

Johan Kullberg, projektledare för "Care Myllret" håller med om att det har skett en attitydförändring och att efterfrågan på svenskastudier ökat.

– 70 kronor om dagen räcker inte till allt, deltagarna är i desperat behov av arbete. Och jobb som inte kräver några förkunskaper eller utbildning är svåra att få tag på.

Han belyser att ett kontaktnätverk i Sverige är extremt viktigt och menar att projektet med framgång har hjälpt ukrainska flyktingar att ta kontakt med föreningslivet, hitta vänner och även att studera tillsammans med deltagare från andra kurser på skolan. Många har redan deltidsanställningar eller engagerar sig ideellt.

På Malmö folkhögskola finns just nu 15 deltagare. Många är högutbildade: allt från IT-tekniker till psykologer – och flera har redan ett deltidsjobb. En av dem är Anastasiia Shebanova, 39, som arbetar extra som engelskalärare på ABF. Hon flydde till Sverige tillsammans med sina föräldrar och har nu bestämt sig för att skapa ett nytt liv i Sverige.

– Jag älskar mitt land, men nu är jag här och jag vill stanna och göra något gott för det här landet, säger hon.

Deltagare i Care-verksamhet sitter i utbildningslokal, dricker kaffe och bläddrar i studiematerial.
Deltagare i Care-verksamhet sitter i utbildningslokal, dricker kaffe och bläddrar i studiematerial.