Sommarkurs i dataspel ger ungdomar framtidstro

Deltagare på dataspelskursen på Hola folkhögskola sitter på en bänk med skolan i bakgrunden.

På Hola folkhögskola finns en sommarkurs för arbetslösa ungdomar som vill lära sig att göra dataspel. Initiativet har blivit en succé och samtliga elever från årets utbildning är nu på väg till vidare studier eller ut i sysselsättning.

Folkhögskola Kompetensförsörjning Utbildning
Senast uppdaterad:

Av årets 14 elever på Summercamp i dataspelsutveckling ska nu hälften fortsätta till den tvååriga spelutvecklingsutbildningen som också finns på Hola folkhögskola. Övriga elever ska läsa allmän linje, slutföra gymnasiet eller gå tillbaka i sysselsättning. 

– Ett fokus för folkhögskolan är att deltagare ska få förutsättningar att gå vidare till annan utbildning eller till arbete, säger Jan Jonsson, enhetschef för statsbidrag folkhögskola på Folkbildningsrådet. Det folkbildningen gör så bra är att hjälpa varje deltagare att hitta sin drivkraft samtidigt som gruppen stärker varandra.

Den svenska spelbranschen växer rekordsnabbt och är numera tredje störst i Europa. Ofta börjar vägen in i branschen just med ett starkt intresse för data- och tv-spel. Ett sådant intresse har deltagarna på Hola folkhögskola, men de har också negativa erfarenheter från tidigare studier och utbildningar. 

– Under åtta veckor ger vi ungdomarna förutsättningar att blomma upp och bli motiverade. Tillsammans möjliggör vi framtidsdrömmar, säger skolans rektor, Lea Kinnunen på Region Västernorrlands hemsida. Ungdomarna är lyriska över utbildningen och berättar att de fått både nya vänner och motivation att studera vidare.

Utbildningen tillhör kursformen studiemotiverande folkhögskolekurs där målgruppen är arbetssökande som varken har gymnasieexamen eller grundläggande högskolebehörighet och som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Mycket i utbildningen handlar därför om att hitta nya sätt att närma sig studier och arbetssökande.

Summercamp i dataspelsutveckling arrangeras av Hola folkhögskola i samarbete med FCV Sverige, Kramfors kommun, Arbetsförmedlingen och Samordningsförbundet.